Świadome nawadnianie – wykład i wizyta eksperta prof. Grzegorza Zaguły w przeworskim Gastronomiku

Świadome nawadnianie – wykład i wizyta eksperta prof. Grzegorza Zaguły w przeworskim Gastronomiku

W dniu 30.01.2025 roku odbyło się spotkanie z dr hab. inż. Grzegorzem Zagułą, prof. UR – dyrektorem Instytutu Technologii Żywności i Żywienia na Uniwersytecie Rzeszowskim, który wygłosił wykład na temat „Czym się nawadniać a czym nie? – przegląd rynku napojów funkcjonalnych”. Uczniowie mieli możliwość zapoznania się z obecnymi trendami dotyczącymi rynku napojów w Polsce oraz poznali wytyczne, którymi należy kierować się przy wyborze tych napojów. Duże zainteresowanie wzbudziły napoje energetyczne oraz izotoniczne i ich wpływ na organizm człowieka oraz w jaki sposób dokonywać ich świadomego wyboru w zależności od wieku i aktywności fizycznej.

Organizatorem spotkania była p. Joanna Dyrkacz – nauczyciel przedmiotów branży gastronomicznej.

Źródło: Gastronomik Przeworsk

Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
previous arrow
next arrow