Przeworsk. Dworzec PKS doczeka się zmian! Pierwsze prace już wkrótce
23 kwietnia, 2025Rozbudowa Rock Park Przeworsk – Villaro, Rossmann i Jysk już wkrótce!
28 lutego, 2025Plan nowego ronda i wstępną wizualizację galerii „Stara Cukrownia” w Przeworsku
4 lutego, 2025Granty do 20 tys. zł na projekty folkowe! Program „Folk(od)nowa” czeka
23 kwietnia, 2025Odwołany wieczór poetycki „Strofy jej pisane” w Gminie Gać
23 kwietnia, 2025Wojciech Dzieduszycki – arystokrata z duszą figlarza
23 kwietnia, 2025ALERT BURZOWY DLA PODKARPACIA! IMGW ostrzega!
23 kwietnia, 2025Masz głos w sprawie przyszłości! Konsultacje Planu Ogólnego w Adamówce
23 kwietnia, 2025HISTORYCZNY SUKCES! KS DevelopRes Rzeszów MISTRZEM POLSKI
23 kwietnia, 2025
Twoje Miasto Przeworsk
Lokalna Gazeta Informacyjna

Białko – niezbędny składnik odżywczy dla zdrowia
Białko – niezbędny składnik odżywczy dla zdrowia
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Przeworsku przypomina o kluczowej roli białka w naszej diecie. Białko, nazywane również proteinami, jest podstawowym makroskładnikiem, bez którego ludzki organizm nie może prawidłowo funkcjonować.
Funkcje białka w organizmie:
- Jest niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju.
- Uczestniczy w procesach naprawy i wymiany uszkodzonych tkanek.
- Bierze udział w produkcji enzymów i hormonów.
- Pełni funkcję transportową, np. hemoglobina transportuje tlen.
Zapotrzebowanie na białko:
Dzienne zapotrzebowanie na białko u dorosłego człowieka wynosi około 0,9 g na 1 kg masy ciała. Zależy ono od wielu czynników, takich jak masa ciała, stan zdrowia i aktywność fizyczna.
Źródła białka:
- Zwierzęce: mięso, ryby, jaja, mleko i produkty mleczne.
- Roślinne: nasiona roślin strączkowych, orzechy, nasiona i pestki.
Białko w diecie nowotworowej:
Białko odgrywa szczególną rolę w diecie osób chorych na nowotwór. Jego odpowiednia ilość zapobiega osłabieniu organizmu i utracie masy mięśniowej.
Aktywność fizyczna:
Regularna aktywność fizyczna w połączeniu z odpowiednią podażą białka pozwala na budowę i utrzymanie zdrowej masy mięśniowej.
Więcej informacji na temat roli białka w diecie można znaleźć na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Źródło: PSSE Przeworsk