Ognisko ptasiej grypy w Siennowie

Slide

Ognisko ptasiej grypy w Siennowie

W związku z wystąpieniem ogniska wirusa ptasiej grypy /H5N8/ w m. Siennów, gm. Zarzecze, pow. przeworski, Wojewoda Podkarpacki wydał rozporządzenie nr 3/2017 z dnia 1 lutego 2017 r. w sprawie określenia obszaru zapowietrzonego i zagrożonego wystąpieniem ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI), sposobu oznakowania tych obszaru oraz zakazów i nakazów obowiązujących na tych obszarach.

 

 

Zgodnie z § 1 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 grudnia 2016 r. w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków (Dz. U. z 2016 r., poz. 2091) przypomina się, iż od 28 grudnia 2016 r. na terenie całego kraju obowiązują zakazy i nakazy, które należy bezwzględnie przestrzegać.

 

Apel skierowany został do hodowców, którzy powinni zgłaszać do odpowiednich osób i instytucji (lekarz weterynarii prywatnej praktyki, powiatowy lekarz weterynarii, wójt/burmistrz/prezydent miasta) każde podejrzenie wystąpienia choroby zakaźnej u drobiu, w tym również tego, które może nasuwać podejrzenie wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków.

 

Źródłem choroby są wysoce chorobotwórcze dla ptaków wirusy mogą przetrwać przez długi czas w środowisku, zwłaszcza w niskiej temperaturze.

 

Główne objawy kliniczne u drobiu:

 

depresja;

gwałtowny spadek/utrata produkcji jaj, miękkie skorupy jaj;

objawy nerwowe;

zasinienie i obrzęk grzebienia i dzwonków;

silne łzawienie, obrzęk zatok podoczodołowych, kichanie;

duszność;

biegunka.

 

farm-animal

 

Najbardziej prawdopodobnym źródłem zakażenia drobiu domowego jest bezpośredni lub pośredni kontakt (woda do picia) z migrującymi ptakami dzikimi, zwykle ptactwem wodnym. Rozprzestrzenienie wirusa może następować również poprzez zanieczyszczoną paszę, sprzęt, środki transportu. Bardzo ważną rolę w rozprzestrzenianiu wirusa grypy odgrywa człowiek.

 

Zalecenia WHO

Unikanie kontaktu z ptakami niezależnie od tego czy są one zdrowe czy nie.

Osoby, które muszą pracować z ptakami powinny nosić maski i kombinezony chroniące przed pyłem unoszącym się ze ściółki, a także dbać o higienę.

Drób z zarażonych stad musi być niszczony i nie może być przeznaczony do spożycia przez ludzi i zwierzęta nawet po przetworzeniu.

Uznano, że drób i jaja ze zdrowych stad znajdujących się jednak na terenach objętych epidemią po przetworzeniu nie zagrażają zdrowiu ludzkiemu.

 

Jak dotychczas nie stwierdzono na świecie ani jednego przypadku zakażenia wirusem podtypu HPAI/H5N8 u człowieka, a w chwili obecnej uważa się, że choroba ta nie stanowi zagrożenia epidemiologicznego.

Slide
Slide
Slide
Slide
previous arrow
next arrow