Powrót

Gotowanie to ich największa pasja

Luty 17, 2014

Aby zostać dobrym kucharzem nie wystarczy lubić gotować, czasem przyrządzić smaczny obiad i wiedzieć, że al dente to coś bardziej gastronomicznego, aniżeli związanego z muzyką. Przede wszystkim, trzeba się nastawić na bardzo ciężką pracę, wyrzeczenia i kochać to co się robi. W przygotowanie jedzenia trzeba włożyć serce, czyli potrzebna jest pasja- takie przesłanie miał usłyszeć każdy uczestnik warsztatów kulinarnych w Zarzeczu.


33

Paulina Trygar uczestniczka pierwszej polskiej edycji TOP CHEF.

Na początku każdego przyszłego kucharza stawia się na zmywaku, dlaczego? W ten sposób szef restauracji sprawdza potencjalnego kandydata, czy radzi sobie ze stresem, presją czasu, czy potrafi szybko reagować i czy jest cierpliwy- mówiła Paulina Trygar uczestniczka pierwszej polskiej edycji TOP CHEF. Ona jako prowadząca warsztaty starała się zaszczepić w uczniach w Zespole Szkół Rolniczych w Zarzeczu, miłość do gotowania. Sama jest szefową kuchni w Restauracji Pałacowej w Sieniawie i jak mówiła, bez pasji, silnego kręgosłupa moralnego i determinacji nie osiągnęłaby tego co ma dzisiaj.


51
Daniela scharakteryzować w jednym zdaniu to nie możliwe… ten chłopak, był zawsze żywiołem, w szkole uczestniczył we wszystkich przedsięwzięciach nie tylko kulinarnych ale i artystycznych, był również nadwornym fotografem. 


?Przez żołądek do serca Walentego?

Warsztaty zorganizowane przy okazji Walentynek, to też wiele potraw przygotowywanych przez Paulinę Trygar i jej asystenta, absolwenta technikum w Zarzeczu Daniela Mroza. Młodzież biorąca udział mogła zobaczyć od początku do końca jak powstają wymyślne potrawy, oraz sami mieli za zadanie przygotować nakrycia stołów. Motywem przewodnim miała być uroczysta romantyczna Walentynowa kolacja. Uczniowie wykazali się sporą inicjatywą i tworzyli inspirujące ?romantyczne stoliki?.

W gastronomii jest przyszłość

Warsztaty miały na celu pokazanie młodym ludziom, że warto kształcić się praktycznie. Zawód kucharza mimo, iż bardzo ciężki, ma być przepustką do znalezienia wymarzonej pracy. Paulina Trygar niejednokrotnie podkreślała, że jest szczęśliwa pracując w kuchni- spełnia się zawodowo.

Wielu uczniów szkoły gastronomicznej nie wybrało jej przypadkiem, jak sami podkreślają, takie warsztaty są potrzebne, gdyż umacniają ich w przekonaniu, że chcą podążać drogą gastronomii.


48

Tomasz Łuc, uczeń III  klasy na kierunku Technik żywienia i gospodarstwa domowego.

Podczas warsztatów Pani Paulina powiedziała, iż jest możliwość podjęcia pracy w jej Restauracji- co mnie bardzo cieszy. Ja swoją przyszłość wiąże z zawodem kucharza i dużo robię w tym kierunku, by ten cel osiągnąć. Odbywałem już dwukrotnie praktyki w Restauracji Hotelu Sheraton w Warszawie, a na zakończenie powiedzieli mi, że ich drzwi stoją w przyszłości dla mnie otworem. Jednak moim największym marzeniem jest własna restauracja z kuchnią tradycyjną.- Tomasz Łuc uczeń klasy III.

 25

Wicedyrektor ZSR w Zarzeczu, Barbara Górska- druga od lewej.

O warsztatach, ich idei i przyszłości rozmawialiśmy z  Barbara Górską, wicedyrektor Zespołu Szkół Rolniczych w Zarzeczu


Pomysłodawczynią warsztatów była Renata Jedynak, nasz nauczyciel przedmiotów zawodowych w technikum żywienia i usług gastronomicznych. Daniel Mróz był uczniem pani Renaty, dał się poznać jako dobry potencjał na kucharza. Po ukończeniu szkoły kontakt nadal był utrzymywany i zaprocentował współpracą z szefową Daniela czyli Pauliną Trygar, stąd jej obecność na warsztatach kulinarnych. Uważam, że pomysł był idealny, młodzież była zachwycona, dlatego jak najbardziej chcielibyśmy aby warsztaty były kontynuowane.

Wiemy już co poprawić i jak jeszcze bardziej uatrakcyjnić spotkanie i wzbudzić ciekawość widzów. Pani Paulina obiecała nie zapominać o nas i mamy nadzieję na rozwój tej tak ładnie rozpoczętej współpracy. Mamy również nadzieję, że taka forma pomocy uczniom w planowaniu ich dalszej drogi życiowej jest atrakcyjna, nam taka opcja pracy daje dużo satysfakcji, a naszym uczniom pozwala zdobyć doświadczenie i utwierdzić w przekonaniu, że mimo, że uczymy się w małej miejscowości z daleka od miasta, to też możemy być kuźnią młodych talentów.


13



29


59
Romantyczne nakrycie stołu, przygotowane przez uczniów ZSR w Zarzeczu.



Więcej zdjęć w galerii.

 

 

 

 

 


Copyright 2011 - 2017 Portal MojPrzeworsk.pl
Kucab Heron maszyny