Powrót

Zwyczaj dzielenia się opłatkiem

Grudzień 18, 2013

Wypieczone w specjalnych podgrzanych szczypcach ciasto z pszennej mąki, bez dodatku drożdży i soli, w postaci cienkiego płatka. Wzory ryte na żelaznych szczypcach przedstawiały sceny Bożego Narodzenia, pokłon Trzech Króli, postaci aniołków.

Opłatki w Polsce początkowo sporządzali zakonnicy, a od XV w. zajmowali się tym świeccy, zwłaszcza organiści. Dzielenie się opłatkiem podczas Wigilii nawiązuje do archaicznego zwyczaju łamania się chlebem podczas wspólnej uczty pojednania.

W regionie przeworskim wciąż praktykowany jest zwyczaj dzielenia się opłatkiem posmarowanym miodem. Życzenia składane podczas łamania się opłatkiem: ?Obyśmy się za rok zadzielali, tak jak tu dziś, oby nas nie ubyło, a przybyło.? Z kawałków kolorowych (przeznaczonych dla zwierząt domowych) i białych opłatków wykonywano po wieczerzy tzw. „światy” – sferyczne ozdoby zawieszane u powały.

Na kawałkach opłatka znajdujących się na stole wigilijnym, gospodyni stawia naczynia z potrawami wigilijnymi. Po zjedzeniu, gospodarz zagląda pod naczynie i sprawdza czy opłatek przylepił się do dna ? co jest przepowiednią urodzaju na rośliny, z których przygotowano potrawę. Na zdjęciu: opłatki z ?PIEKARNI OPŁATKÓW LITURGICZNYCH I ŚWIĄTECZNYCH – EWA PIĄTEK ? PRZEWORSK?.



1469825_567278380014687_1647578347_n

ź
ródło: https://www.facebook.com/pages/Muzeum-w-Przeworsku-Zesp%C3%B3%C5%82-Pa%C5%82acowo-Parkowy/487969641278895?fref=ts


Copyright 2011 - 2017 Portal MojPrzeworsk.pl
Kucab Heron maszyny