Powrót

Dobry przepis na dobre pierogi

Październik 3, 2013

 

 

Pierogi z kaszy jaglanej i gryczanej wykonane przy pomocy thermomixa. Z dzieciństwa pamiętam smak pierogów z kasz gotowanych przez moją mamę. Wielokrotnie chciałam powrócić do ?dziecinnych smaków?. Brak czasu uniemożliwiał te powroty. Dopiero thermomix pozwolił mi na opracowanie przepisów na farsze – łączących tradycję z nowoczesnością – dzięki którym mogę gotować zdrowo, smacznie i szybko.

Pierogi z kaszy jaglanej ? farsz: 1 szklankę kaszy jaglanej wsypać do koszyczka. 1 litr ciepłej wody wlać do naczynia miksującego. Włożyć koszyczek z kaszą do naczynia i gotować ? 15 minut, temperatura Varoma, obroty 1. Po ugotowaniu kaszę lekko wystudzić, włożyć do czystego naczynia, dodać 150 g białego sera, 1 łyżkę kwaśnej śmietany, 1 surowe jajo, sól do smaku, wymieszać, 2 minuty, obroty wsteczne, obroty 2. Lepić pierogi, ugotować. Podawać ze skwarkami.

Pierogi z kaszy gryczanej ? farsz: 1 szklankę kaszy gryczanej gotować tak samo, jak kaszę jaglaną. Do ugotowanej, ciepłej kaszy dodać 2 ? 3 łyżki masła, żeby rozpuściło się i skleiło farsz, posolić do smaku. Ulepić pierogi, ugotować . Podawać ze skwarkami albo z przyrumienioną na maśle bułką tartą.

Przepis na ciasto pierogowe (z książki Radość gotowania (wyd. Vorwerk): 250 g ciepłej wody, 1 jajko, 2 łyżki oleju, 560 g mąki pszennej włożyć do naczynia miksującego według podanej kolejności, wyrobić ? 1 minuta, Interwał. Gotowe ciasto wyjąć z naczynia, cienko rozwałkować na oprószonym mąką blacie, szklanką wykrawać krążki. Nadziewać farszem.

na stronę podkarpackiesmaki.pl przysłała
Mieczysława Matkiewicz z Rudnika nad Sanem

 

384274698

 

źródło: http://www.podkarpackiesmaki.pl/


Copyright 2011 - 2017 Portal MojPrzeworsk.pl